Umělci

Informace

Seznam děl umělce Hodek Josef

Narodil se roku 1888 v Hořehledech, kde jeho rodiče hospodařili na zemědělské usedlosti. Otec Josef Hodek starší, akademický malíř, pověsil sice malování "na hřebík", ale jeho syn po něm zdědil vztah k malování. Protože doba nebyla příliš příznivá ke st
Narodil se roku 1888 v Hořehledech, kde jeho rodiče hospodařili na zemědělské usedlosti. Otec Josef Hodek starší, akademický malíř, pověsil sice malování "na hřebík", ale jeho syn po něm zdědil vztah k malování.
Protože doba nebyla příliš příznivá ke studiu akademie, vystudoval Hodek mladší učitelský ústav, stal se učitelem na Moravském Slovácku, později v Plzni. Začal se soukromým studiem malířství a grafických technik u Josefa Váchala (!!!). Zapojil se do uměleckého dění v Plzni a brzy se stal známým v rámci kraje. Ilustroval krásné tisky plzeňských nakladatelství, maloval zprvu rodný kraj, později Lnářsko i Šumavu. V malbě výborně dokázal postihnout nálady krajiny, ale uměl i žánrové obrazy. Přesto začíná v jeho tvorbě dominovat grafika, zejména dřevořez.
Klub sběratelů drobné knižní grafiky z Plzně zpracoval jeho grafické dílo ve dvou krásných brožurkách, obsahujících více než 450 jeho knižních značek - exlibris, volnou grafiku, novoročenky, ale i knižní ilustrace.
V Plzni vystavoval svá díla od roku 1931 až do své smrti v roce 1973. Několik souborných výstav proběhlo i v následujících letech, neboť Hodkovo dílo si to pro svoji prostotu, citovost a výstižnost zaslouží. In: http://www.spaleneporici.cz/reg_osob_hodekml.htm

Fotografie

Foto 2 Josef Hodek

Zobrazit
na stránku
Zobrazeno 1 – 12 z 58 položek
Zobrazeno 1 – 12 z 58 položek