Umělci

Informace

Slevy

Seznam děl umělce Hofman Vlastislav

(*6.2.1884 - †28.3.1964) - český architekt, výtvarník a scénograf Ve 20. a 30. letech byl V. Hofman vůdčí osobností české scénografie a ovlivnil celou její vývojovou etapu. V žádném divadle neměl pevné angažmá, ale za svůj život vytvořil přes 400 výpra
(*6.2.1884 - †28.3.1964) - český architekt, výtvarník a scénograf
Ve 20. a 30. letech byl V. Hofman vůdčí osobností české scénografie a ovlivnil celou její vývojovou etapu. V žádném divadle neměl pevné angažmá, ale za svůj život vytvořil přes 400 výprav, a to hlavně pro Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech v Praze a pro Zemské divadlo v Brně. Ke svým scénám si navrhoval zásadně sám i kostýmy a masky. Uvědomoval si dobře, že kostým může ovlivnit i hercův výkon a že kostýmovaný herec je důležitou složkou výtvarného rozvrhu scény.
Hofmanova výprava hry Arnošta Dvořáka Husité (1919) znamenala vstup moderní malby na české jeviště. Poté až do poloviny 20. let pracoval v duchu expresionismu, koncem 20. let prověřoval scénický konstruktivismus. Počátkem 30. let zkoušel řešit otázky vzájemného vztahu času a prostoru. Vrcholným dílem se stala výprava Sofoklova Krále Oidipa (1931), v níž vedle architektury vynikl i moment symbolický: šnekovité schodiště na točně vyneslo v závěru oslepeného Oidipa až na svůj vrchol, představující i vrchol Oidipova poznání a samoty. V průběhu 30. let se vracel k realistické kulise, jíž byl potom věrný až do konce života a kterou sám definoval jako realismus konstruktivní. V tomto duchu vytvořil monumentální výpravy ke hrám O'Neilla, K. Čapka, Shakespeara a řady dalších. Hlavními partnery-režiséry, jimž mnohdy poskytl klíč k inscenaci, mu byli v činohře K. H. Hilar, Vojta Novák, K. Dostal, J. Bor, J. Frejka a v opeře Ferdinand Pujman a Josef František Munclinger. Hofman se zabýval i architekturou (projekty mostů), knižní ilustrací i návrhy nábytku, interiérů či porcelánu. V dějinách ovšem zůstane především jako neopominutelná postava jevištního výtvarnictví první poloviny 20. století; své názory publikoval hlavně časopisecky (Jeviště).
In: KDO BYL KDO v našich dějinách ve 20. století



Signatury



Signatura 1 Vlastislav Hofman
Zobrazit
na stránku
Zobrazeno 13 – 24 z 81 položek
Zobrazeno 13 – 24 z 81 položek