Umělci

Informace

Slevy

Seznam děl umělce Šetelík Jaroslav

Jaroslav Šetelík se narodil 10. 8. 1881 v Táboře a zemřel 12. 12. 1955 v Praze. Český malíř, krajinář. Malíř krajinář v Praze. Několik měsíců se učil ve škole F. Engelmüllera. Zanechal právnických studií a odebral se do Mnichova, odtud se vrátil do
Jaroslav Šetelík se narodil 10. 8. 1881 v Táboře a zemřel 12. 12. 1955 v Praze.
Český malíř, krajinář.
Malíř krajinář v Praze. Několik měsíců se učil ve škole F. Engelmüllera. Zanechal právnických studií a odebral se do Mnichova, odtud se vrátil do Prahy s úmyslem věnovat se malířství. Stal se Žákem E. K. Lišky na umělecko-průmyslové škole, poté přešel na akademii výtvarného umění, kde byl žákem prof. Ottenfelda. Po studiích na Akademii výtvarných umění v Praze se vydal na cesty po Evropě a na delším studijním pobytu zakotvil ve Francii a Itálii. Jeho záliba je především ke staropražským pohledům.
In: http://www.setelik.cz/zivotopis.html

**************
Po studiích na Akademii výtvarných umění v Praze se vydal na cesty po Evropě a na delším studijním pobytu zakotvil ve Francii a Itálii. Těžiště jeho tvorby je v krajinomalbě realizované jak v řadě monumentálních pláten, tak i ve virtuózních akvarelech. Na rozdíl od mnoha malířů jeho generace, jako např. E. Filly, V. Beneše, V. Špály a B. Kubišty, pro něž bylo rozhodující setkání s kubismem, patří dílo Šetelíkovo ke generaci předchozí, formované impresionismem. Nejznámější jsou jeho olejomalby vystihující Prahu ve všech jejích podobách a náladách. Jeho díla jsou velmi ceněna u nás i v zahraničí. V letech 1921-22 vytvořil na pozvání holandské vlády pohledy na holandská města. Na rozhraní 20. a 30. let vytváří mimo jiné soubor pražských akvarelů, jejichž soubornou výstavu měl v roce 1932 v Topičově salonu v Praze.
In: http://www.gja.cz/archiv.php?rok=a&auid=setelikovi

Zobrazit
na stránku
Zobrazeno 13 – 24 z 96 položek
Zobrazeno 13 – 24 z 96 položek